Κάποτε μιλούσα με έναν φίλο από το εξωτερικό και προσπαθούσα να εξηγήσω τα πλεονεκτήματα του Ελληνικού μελιού.
Μου λέει το εξής που μέχρι εκείνη την στιγμή δεν είχα συλλογιστεί.
Ωραία είναι όσα λες, όμως όλες οι χώρες έχουν κάτι καλό να πουν για τα μέλια τους.
Ο κάτοικος του εξωτερικού όμως γιατί να επιλέξει το Ελληνικό μέλι;
Εσείς δεν έχετε φτιάξει έναν μύθο, απλά βάζετε την επωνυμία σας πάνω στο μέλι και το πουλάτε.
Αν εγώ δω στο Σούπερ Μάρκετ να πωλείται ένα μέλι με την επωνυμία Ελληνικό μέλι Ξεσφίγγης, δεν μου λέει τίποτα.
Αν δω όμως ένα μέλι να γράφει Μανούκα θα το αγοράσω γιατί για αυτό το μέλι ξέρω πολλά πράγματα.
Σας λείπει ο μύθος πίσω από το μέλι, σας λείπει το μέλι που θα γίνει η σημαία σας.
Πραγματικά κατάλαβα πολύ καλά αυτό που μου είπε ο συνάδελφος.
Όσα Ελληνικά προϊόντα έχουν διαπρέψει στο εξωτερικό φέρουν ένα όνομα άλλωστε.
Οι ξένοι τρελαίνονται για Ελληνική φέτα, ενώ αν απλά έγραφε Ελληνικό τυρί απλά δεν θα πωλούσε τόσο.
Τρελαίνονται για ελιά καλαμών, ενώ αν το προϊόν έγραφε μόνο Ελληνική ελιά δεν θα πωλούσε τόσο.
Με την κουβέντα αυτή άνοιξαν τα μάτια μου, πίστεψα ότι θα μπορούσα να πείσω τους δυνατούς να κάνουμε ένα μέλι σημαία, και έφτασε η γλώσσα μου στα αυτιά να ζητάω να γίνει ΠΟΠ και σημαία μας το θυμαρίσιο μέλι και να το λανσάρουμε στο εξωτερικό με φόντο το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου.
Ποιο θα μπορούσε να συγκριθεί μαζί του Θεέ μου ποιο;
Δυστυχώς δεν βρήκα καθόλου προθυμία στις προτάσεις μου.
Θυμάρι έλεγα εγώ, βαμβάκι μου αντιπρότειναν και γινόμουν μπουρλότο.
Άλλος έλεγε μα έχει ήδη καλό όνομα το Ελληνικό μέλι, γιατί να κάνουμε μάγκες τους νησιώτες;
Έψαξα ρώτησα ενόχλησα.
Τελικά μου είπαν τι τα θες και τι τα γυρεύεις, δεν βλέπεις πως από τότε που έγινε ΠΟΠ το πευκοθύμαρο της Κρήτης, σταμάτησε η παραγωγή;
Ναι φίλοι μου σταμάτησε.
Ως δια μαγείας η Κρήτη δεν βγάζει πλέον πευκοθύμαρο, τα εργαστήρια λένε απ όσο ξέρω ότι τα δείγματα που λαμβάνουν δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ώστε να θεωρηθούν αυτά ως πευκοθύμαρο.
Φυσικά η Κρήτη βγάζει πευκοθύμαρο, απλά τα εργαστήρια διαφωνούν ή τέλος πάντων αυτή η υπόθεση ακόμα δεν ευνόησε τους μελισσοκόμους της Κρήτης.
Κατάλαβα ότι η Ελλάδα ακόμα δεν είναι έτοιμη για να κάνει ένα μέλι μύθο.
Γουστάρει την θεωρία της δημιουργικής ασάφειας ώστε εύκολα τα χαρμάνια να οργιάζουν.
Το εύκολο κέρδος για πολλούς εμπόρους είναι η εισαγωγή φτηνού μελιού και η Ελληνοποίηση του.
Σε αυτή την περίπτωση οι έμποροι βγάζουν λεφτά αλλά οι παραγωγοί φτωχαίνουν.
Φρόντισαν βέβαια οι τελευταίοι να φτωχέψουν και τους συνεταιρισμούς τους, και να καταστρέψουν έτσι το μόνο όπλο που είχαν προκειμένου να γίνουν αφεντικά του εαυτού τους.
Δεν έγιναν τυχαία όλα αυτά.
Και επιπλέον φροντίζουν να παίρνουν το κεφάλι σε όποιον επενδυτή προσπαθεί να πλησιάσει, και παίρνουν και με τις πέτρες όσους ξένους έρχονται και ζητάνε Ελληνικό μέλι.
Ξουτ ξουτ που θα μας χαλάσετε εσείς τη σούπα, τόσο κόπο κάναμε να την φτιάξουμε.
Άλλοι παλεύουν για την ουσία ενώ ο Έλληνας καταναλώνει όλη την ενέργεια του στα συνδικαλιστικά θέματα.
Μέχρι εκεί φτάνουμε, λες και τα άλλα τα έχουμε λυμένα και μας έμεινε ως πρόβλημα το ποιος θα μας κουμαντάρει.
Οι υπόλοιποι λαοί όμως δεν σκέφτονται έτσι.
Οι Τούρκοι, που πολλοί από εμάς δεν γουστάρουμε να τους βλέπουμε, που τους θεωρούμε βάρβαρους και αγροίκους φρόντισαν και έκαναν τον δικό τους μύθο στο μέλι τους.
Τώρα πως γίνεται ο άγριος να δημιουργεί μύθους, και ο πολιτισμένος Έλλην να κοιμάται με τα τσαρούχια δεν το γνωρίζω.
Μέλι Anzer πουλάνε οι Τούρκοι λοιπόν προς 229$ το κιλό ή 79$ τα 250 γραμμάρια.
Ως μέλι δεν έχει κάτι το συνταρακτικό να μας δείξει, δεν έχει ούτε το άρωμα ούτε την γεύση του θυμαριού.
Ένα ανθόμελο είναι από πολλών ειδών άνθη και σε μεγάλο βαθμό έχει και άνθη από καλλιέργειες.
Λανσάρουν τον μύθο της ποιότητας ότι είναι άθερμο, ότι δεν περιέχει ζάχαρη, ότι έχει πολλές βιταμίνες, και πωλείται όμως χρυσάφι.
Δεν πρέπει να μπερδευτούμε.
Ίσως κάποιοι πουν ότι έχουμε Ελληνικά μέλια που πωλούνται σε αυτή την τιμή.
Η απάντηση είναι όχι.
Έχουμε συσκευασίες σε συλλεκτικά μπουκάλια, αλλά η αξία είναι για την συσκευασία και όχι για το μέλι.
Εξακολουθεί η Ελλάδα να μη έχει μέλι σημαία λοιπόν.
Μέχρι τότε θα τρώμε την σκόνη των άλλων, ενώ θα αναλωνόμαστε στην γκρίνια και στην εσωστρέφεια.
Ευχαριστώ τον Διονύση που μου έστειλε την πληροφορία ώστε να γίνει θέμα.
Διαβάστε σε αυτόματη μετάφραση πως πλασάρουν οι Τούρκοι το μέλι Anzer.
Γνήσιο μέλι Anzer από το οροπέδιο Anzer (Rize)
Το Anzer Honey είναι το πιο ακριβό μέλι στον κόσμο και φημίζεται με τις θεραπευτικές του δυνάμεις. Περιέχει τα υψηλότερα πολύτιμα συστατικά που προέρχονται από 500 διαφορετικές φυτικές ποικιλίες στο Anzer Plateau . (80 από αυτά τα διαφορετικά λουλούδια είναι ενδημικά και αναπτύσσονται μόνο στο οροπέδιο Anzer - Rize - Black Sea Region Turkey )
Μπορούμε να δείξουμε τη δύναμη του μελιού Anzer με ένα παράδειγμα, το μέλι Anzer έχει τις βιταμίνες C με την υψηλότερη περιεκτικότητα, 25,44 mg ανά 1 g, ενώ άλλα μέλι κυμαίνονται από 0,5 έως 6,5 mg ανά 100 g. Για παράδειγμα, το μέλι Chesnut (Castanea sativa) έχει 3,1 έως 8,9 mg ανά 1 g. (περισσότερα για την περιεκτικότητα σε μέλι σε βιταμίνες).
Σε αυτήν την περιοχή, βρέθηκαν περισσότερα από 400 είδη λουλουδιών στις έρευνες που πραγματοποίησαν βρετανοί και γερμανικοί βοτανολόγοι, 82 εκ των οποίων καλλιεργούνται μόνο σε αυτήν την περιοχή.
Στο Anzer, ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες, το μέλι λαμβάνεται από τις κυψέλες σε μια διαδικασία που ονομάζεται άρμεγμα (συγκομιδή) την πρώτη ή τη δεύτερη εβδομάδα του Αυγούστου. Η ποσότητα της παραγωγής μελιού ποικίλλει ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και την πρόωρη κοπή λιβαδιών. Υπήρξαν χρόνια που υπήρχαν πολύ λίγα ή καθόλου.
Στο Anzer, τα δέντρα δεν μεγαλώνουν, επομένως το μέλι Anzer περιέχει μόνο γύρη ενδημικών λουλουδιών που αναπτύσσονται στο οροπέδιο Anzer.
Η ανάλυση γύρης πραγματοποιείται για να διαπιστωθεί εάν το μέλι Anzer είναι γνήσιο μέλι Anzer.
Το μέλι Anzer δεν παρέχεται με ζάχαρη ή άλλα πρόσθετα.
Το Anzerbalı αρμέγεται χωρίς θερμική επεξεργασία.
Εφόσον θερμοκρασίες άνω των 40 ° C εξουδετερώνουν τα ένζυμα και τη γύρη στο μέλι, πραγματοποιείται κρύο άρμεγμα.
Το μέλι Anzer δεν είναι ένα από το κανονικό μέλι που χρησιμοποιείται για πρωινό.
Το μέλι Anzer είναι ένα μέλι που αναλύεται και καταχωρείται στο Πανεπιστήμιο Hacettepe της Άγκυρας.
Το μέλι Anzer είναι ποιοτικό μέλι που χρησιμοποιείται από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του άρθρου μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει αναφορά πως ανήκει στον Melissocosmos με ενεργό ling...
google.com, pub-6072949510437281, DIRECT, f08c47fec0942fa0κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο για περισσότερα
http://dlvr.it/St4rPQ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου