Μουχλιασμένες κηρήθρες τι σημαίνουν και τι κάνουμε όταν τις βρούμε!!!
Συχνά κατά την διάρκεια του χειμώνα, αλλά και της ανοίξεως οι μελισσοκόμοι βρίσκουν σε μερικά μελίσσια μουχλιασμένες κηρήθρες.
Πολλοί δεν γνωρίζουν ούτε τι σημαίνει αυτό, ούτε τι πρέπει να κάνουν όταν τις βρουν.
Και σε αυτή την περίπτωση, υπάρχουν κρυμμένα μυστικά και μηνύματα και πρέπει να πράξουμε τα απαραίτητα για να μην μπούμε σε περιπέτειες.
Πριν αναλύσω την κατάσταση να πω ότι το χρώμα της κηρήθρας δεν παίζει ρόλο για το αν αυτή θα μουχλιάσει.
Ας δούμε όμως ποιες είναι οι συνθήκες εκείνες που ευνοούν την μούχλα.
ΥΓΡΑΣΙΑ: Η μούχλα είναι μύκητας και αναβλαστένει με σπόρια.
Τα σπόρια της μούχλας για να βλαστήσουν χρειάζονται νερό.
Το νερό στην κηρήθρα τον χειμώνα μπορεί να προέρθει από την βροχή, από την υγρασία γενικότερα και κυρίως από την αναπνοή του σμήνους λόγο της διαφοράς θερμοκρασίας που επικρατεί μέσα στην κυψέλη και έξω στο περιβάλλον.
Όπως όταν βγάζουμε π.χ ένα μπουκάλι κρύο νερό από το ψυγείο και αυτό ιδρώνει γιατί έξω από το ψυγείο επικρατεί ζέστη.
Έτσι γίνεται τον χειμώνα μέσα στην κυψέλη να δημιουργούνται υδρατμοί από την αναπνοή του σμήνους, επειδή μέσα κάνει ζέστη ενώ έξω έχει πολύ κρύο.
ΤΡΟΦΗ: Όπως κάθε οργανισμός έτσι και η μούχλα χρειάζεται τροφή για να επιβιώσει.
Μια Κυψέλη είναι πλούσια σε τροφή για την μούχλα.
Ως τροφή της μούχλας μπορεί να είναι η γύρη, το νέκταρ, οι νεκρές μέλισσες, ακόμα και το ξύλο της κυψέλης και των πλαισίων μπορεί να θρέψει την μούχλα.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Η θερμοκρασία για την ανάπτυξη της μούχλας είναι σημαντικός παράγοντας αλλά έχει ένα ευρύ φάσμα, όμως μεταξύ 21C έως 32C οι συνθήκες είναι τόσο ευνοϊκές που κάνουν την μούχλα να αναπτύσσεται ταχύτατα.
Το καλοκαίρι οι μέλισσες διατηρούν την κυψέλη τους καθαρή.
Το καλοκαίρι παρότι οι μέλισσες φέρνουν πολύ νέκταρ στην κυψέλη που αυτό σε μεγάλο μέρος περιέχει νερό και άρα η υγρασία είναι αυξημένη, εντούτοις καταφέρνουν και ελέγχουν την κατάσταση και κρατούν την υγρασία μακριά από την κυψέλη τους.
Τον χειμώνα τα πράγματα για τους λόγους που περιέγραψα πιο πάνω, αλλά και επειδή τα μελίσσια είναι πιο αδύναμα δεν τα καταφέρνουν τόσο καλά με την μούχλα.
Τι σημαίνει αυτό: Με την παρουσία της μούχλας στην κυψέλη σημαίνει ότι μύκητες πλέον έχουν εισχωρήσει στην κυψέλη μας, με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των μελισσών μας.
Δεν σας κρύβω ότι έχω παρατηρήσει πως μελίσσια που εντόπισα με μουχλιασμένες κηρήθρες τον χειμώνα, διαπίστωσα ότι στην συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν αυτά που αργότερα την άνοιξη εμφάνισαν ασκοσφαίρωση (γυψόγονο).
Τι πρέπει να κάνουμε: Υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε την κατάσταση αυτή.
Καταρχήν να τοποθετήσουμε το μελισσοκομείο μας σε προσήλιο μέρος για να ξεχειμωνιάσει, και οι είσοδοι των κυψελών να κοιτάζουν προς τον νότο.
Είναι σημαντικό αυτό, καθώς το σμήνος τον χειμώνα μαζεύεται προς τον νότιο τμήμα της κυψέλης που έχει περισσότερη ζέστη αφήνοντας εκτεθειμένες τις κηρήθρες που υπάρχουν προς τον βορρά οι οποίες μουλιάζουν.
Επιπλέον θα πρέπει να έχουμε σφιχτά τα μελίσσια μας μόνο στα πλαίσια που πατάνε οι μέλισσες και να αφαιρούμε τις υπόλοιπες κηρήθρες.
Να προτιμούμε τις κυψέλες που έχουν διάτρητο πάτο και να αφήνουμε τις θήρες των καπακιών ορθάνοιχτες προκειμένου να κυκλοφορεί ο αέρας και να μην ευνοείται η υγρασία και η μούχλα.
Όταν εντοπίζουμε μουχλιασμένες κηρήθρες πρέπει να τις αφαιρούμε και να τις λιώνουμε και να δίνουμε στα μελίσσια νέες έστω και άχτιστες.
Αν αυτό είναι αδύνατον, τότε οι μουχλιασμένες κηρήθρες πρέπει να πλυθούν πολύ καλά ώστε να φύγει η μούχλα, να τις στεγνώσουμε στον ήλιο και μετά να τις δώσουμε στα μελίσσια, παίρνοντας το ρίσκο αυτής της επιλογής και γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι αυτές πλέον είναι φορείς μικροβίων.
Φίλοι μου, αυτά ισχύουν λίγο πολύ γύρω από την μούχλα στην κυψέλη και στην κηρήθρα των μελισσών.
Τα περισσότερα εγχειρίδια αυτά συνιστούν, και οι μεγαλύτεροι μελισσοκόμοι του κόσμου αυτά που ανέφερα πράττουν για την αντιμετώπιση της.
Ελπίζω να βρήκατε και αυτό το ποστ ενδιαφέρον.
Melissocosmos ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών
Στηρίξτε τον Melissocosmos κάνοντας like πατήστε το πλήκτρο (ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ)... google.com, pub-6072949510437281, DIRECT, f08c47fec0942fa0κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο για περισσότερα
http://dlvr.it/Shz7jG
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου