Τα καλύτερα δολώματα για τα ψάρια
Χωρίς αμφισβήτηση η επιλογή και η επεξεργασία-προετοιμασία κάθε δολώματος είναι το κυριότερο κομμάτι για όσους ψαρεύουν με δολώματα. Ποιες είναι όμως οι κατηγορίες δολωμάτων και ποια είναι τα δολώματα για κάθε είδος ψαριού; Τα δολώματα χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες τα ζωντανά και τα τεχνητά (ομοιώματα). Πιο αναλυτικά:
ΤΕΧΝΗΤΑ
Με την βοήθεια της τεχνολογίας η αγορά πλέον διαθέτει και ομοιώματα ψαριών που είναι πολύ κοντά στην εικόνα τους με τα αληθινά. Ενδεχομένως κάποιες φορές και ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες προτιμώνται περισσότερο από τα ζωντανά. Για παράδειγμα σε κάποιες περιπτώσεις που η θάλασσα είναι θολή, τα ομοιώματα γίνονται πιο ευδιάκριτα από τα ζωντανά. Επίσης οι δονήσεις που δημιουργούνται από τα ομοιώματα είναι πιο καθαρές και γίνονται εύκολα αντιληπτές από τα ψάρια με κυνηγετικό ένστικτο.
ΖΩΝΤΑΝΑ
Η κατηγορία των ζωντανών δολωμάτων είναι μια τεράστια κατηγορία που χωρίζεται σε 5 υποκατηγορίες: τα σκουλήκια, οστρακοειδή, μαλακόστρακα, ψαροδόλια και ασπροδόλια.
Σκουλήκια
* Άγριο: Είναι κατάλληλο για παραγάδια λόγω σκληρότητας και το προτιμούν οι σαργοί, τα σκαθάρια και οι σικιοί.
* Μάνα: Το σκουλήκι αυτό έχει την ιδιαιτερότητα να φωσφορίζει την νύχτα και το προτιμούν οι τσιπούρες, σαργούς, σκαθάρια, σπάρους κλπ.
* Μονοδόλι: Το άσπρο χρώμα, το γεγονός ότι δολώνεται ολόκληρο και η ιδιότητα να φωσφορίζει το κατατάσσουν ένα από τα πιο εμπορικά δολώματα στη Μεσόγειο. Το προτιμούν τσιπούρες, λυθρίνια, σαργοί, μελανούρια.
* Μαύρο: Προφανώς πήρε το όνομα του από το χρώμα του και η συντήρηση του είναι ολιγοήμερη. Το προτιμούν μουρμούρες, σπάροι, χάνοι, χειλούδες.
* Φαραώ: Το πιο ακριβό δόλωμα από την κατηγορία των σκουληκιών λόγω των πολλών πλεονεκτημάτων. Έχει σκληρό κρέας, φωσφορίζει, οι κινήσεις που κάνει πάνω στο αγκίστρι είναι σπασμωδικές και το αίμα του είναι πολύ ελκυστικό. Κατάλληλο για χταπόδια, στείρες, σφυρίδες, ροφούς κλπ.
* Ακροβάτης: Διατηρείται ζωντανό για 15 ημέρες και είναι διαθέσιμο στα περισσότερα σημεία πώλησης αλιευτικών ειδών.
* Κόκκινο: Θέλει ιδιαίτερη προσοχή στην τοποθέτηση πάνω στο αγκίστρι και γι’ αυτό το λόγο χρησιμοποιείται στην κάθετη μέθοδο.
Οστρακοειδή
* Πεταλίδα: Το σκληρό της κρέας της επιτρέπει να χρησιμοποιείται σε όλες τις τεχνικές.
* Πορφύρα: Ιδανικό για παραγάδια, το προτιμούν τσιπούρες, πέρκες, σκορπίδια.
* Σωλήνα: Έχει λευκό και μαλακό κρέας και το βρίσκουμε ζωντανό ή κατεψυγμένο.
* Σαμάρι: Έχει λευκό κρέας και το σχήμα του διαφέρει από τα υπόλοιπα οστρακοειδή.
* Σαλιγκάρι: Θεωρείται γρήγορη λύση για όσους ψαρεύουν στα βράχια καθώς υπάρχει σε μεγάλο αριθμό.
Μαλακόστρακα
* Γαρίδα: Ιδανικό δόλωμα για όσους ψαρεύουν από σκάφος (ιδιαίτερα όταν είναι ζωντανή) και την προτιμούν λαβράκια, χταπόδια κλπ.
* Καραβιδάκι: Έχει μαλακό κρέας που πρέπει να δολώνεται σωστά και με προσοχή. Το προτιμούν τσιπούρες, λυθρίνια, σαργοί, χάνοι.
* Καβούρι: Έχει μαλακό κρέας και το προτιμούν οι ψαράδες που κυνηγούν μεγάλες τσιπούρες και χταπόδια.
Ψαροδόλια
* Σαρδέλα: Δολώνεται φρέσκια και είναι πολύ αποτελεσματικό για μεγάλα ψάρια όπως ροφούς, συναγρίδες, σφυρίδες.
* Γαύρος: Ιδανικό για παραγάδι και θεωρείται το κατάλληλο για ζαργάνες, Μπαλάδες, λυθρίνια.
* Σκουμπρί: Ιδανικό για παραγάδια και κατάλληλο για ψάρια του αφρού, τόνους, ξιφίες κλπ.
Ασπροδόλια
* Καλαμάρι: Το κρέας του είναι άσπρο και μαλακό και χρησιμοποιείται κομμένο σε λωρίδες.
* Θράψαλο: Διαφέρει από το καλαμάρι ως προς την σκληρότητα στο κρέας και γι’ αυτό το λόγο χρησιμοποιείται σε παραγάδια.
* Μοσχοχτάποδο: Δολώνεται ολόκληρο σε παραγάδια με χοντρές πετονιές καθώς προσελκύει μεγάλα ψάρια όπως ροφούς, μουγγριά, σμέρνες, σφυρίδες.
Τα καλύτερα δολώματα για τα ψάρια
https://www.chania-citizen-guide.gr
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του άρθρου μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει αναφορά πως ανήκει στον Melissocosmos με ενεργό ling...google.com, pub-6072949510437281, DIRECT, f08c47fec0942fa0κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο για περισσότερα
http://dlvr.it/SjRYDn
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου