Οδηγίες για σπορά και φύτεμα κρεμμυδιών

odigies-gia-spora-kai-fytema-kremmydion

Οι ωφέλιμες επιδράσεις του κρεμμυδιού στον ανθρώπινο οργανισμό είναι τόσες ώστε, όταν καταναλίσκεται για τρόφιμο επιδρά και σαν φάρμακο συγχρόνως. Έτσι συγχέονται οι διαιτητικές και θεραπευτικές του ιδιότητες.
Είναι λοιπόν το κρεμμύδι το θρεπτικό φάρμακο για κάθε περίπτωση και ιδιαίτερα όταν γίνεται χρήση του σε ωμή κατάσταση, και αφού είναι τόσο ωφέλιμο για τον άνθρωπο πάμε να μάθουμε τους τρόπους σποράς και φυτέματος των κρεμμυδιών.

Θα πρέπει να ξέρουμε και να θυμόμαστε ότι το μέγεθος του κρεμμυδιού σχετίζεται με το μέγεθος των πράσινων υπέργιων τμημάτων του. Όσο πιο μεγάλο είναι το πράσινο μέρος, τόσο πιο μεγάλο θα γίνει και το κρεμμύδι.

Άλλα ονόματα


Λατινικό όνομα: Allium cepa. Alliaceae family
Αγγλικό όνομα: Onions
Σπορά Κρεμμυδιών
Μπορείτε να ξεκινήσετε τα κρεμμύδια σας με δύο τρόπους:

odigies-gia-spora-kai-fytema-kremmydion
Σπόρος κρεμμυδιού

Σπόρους

Τα κρεμμυδάκια θα αρχίσουν να εμφανίζονται 10 με 14 ημέρες μετά τη σπορά, ανάλογα με τη θερμοκρασία του εδάφους. Η ιδανικές θερμοκρασίς είναι 16 με 25 βαθμούς Κελσίου.

Κοκάρι
Κοκάρι λέγονται οι μικροί βολβοί κρεμμυδιών που μπορείτε να προμηθευτείτε από φυτώρια, ή να το αγοράσετε έτοιμο για να το φυτέψετε.

Αφού έχουμε πλέον κοκάρι, είτε από δικό μας φυτώριο είτε από αγορά προχωράμε στην φύτευση του.

odigies-gia-spora-kai-fytema-kremmydion

Πριν γίνει αυτό πρέπει να έχουμε ετοιμάσει κατάλληλα το χώμα.
Όργωμα ή κάλο σκάψιμο του χωραφιού ή του κήπου.
Όσο ποιο βαθύ σκαμμένο και αφράτο είναι το χώμα τόσο ευκολότερα θα μεγαλώσει ο βολβός του κρεμμυδιού.
Επίσης για το μέγεθος που θα αποκτήσουν τα κρεμμύδια μας, σημαντικό ρόλο παίζει η ποικιλία αλλά και η λίπανση τους.
Χρειαζόμαστε λίπανση με φώσφορο και άζωτο προκειμένου με τον μεν φώσφορο να μεγαλώσει ο βολβός και με το άζωτο το φύλλωμα των κρεμμυδιών ώστε να έχουμε τέλειο αποτέλεσμα.
Αν θέλουμε να κάνουμε κρεμμύδια για παραγωγή σπόρων τότε στην λίπανση χρειαζόμαστε και κάλιο.
Το λίπασμα μπορούμε να το ρίξουμε και κατά το αρχικό στάδιο του σκαψίματος αλλά και κατά τα ποτίσματα των κρεμμυδιών.

Αποστάσεις και βάθος σποράς κρεμμυδιών
Η απόσταση σποράς των κρεμμυδιών μεταβάλετε ανάλογα με την ποικιλία. Κρεμμύδια που θα μεγαλώσουν αρκετά, χρειάζονται μεγαλύτερες αποστάσεις. Κρεμμύδια που έχουν μικρότερο βολβό, μπορούν να φυτευτούν σε μικρότερες αποστάσεις. Μία ασφαλής απόσταση σποράς είναι τα 10 με 20 εκατοστά.

Το βάθος σποράς του κοκκαριού είναι περίπου ένα με μισό εκατοστό.

odigies-gia-spora-kai-fytema-kremmydion

Ορισμένα από τα φυτά μας καθώς θα μεγαλώνουν θα βγάλουν ανάμεσα στα φύλλα τους έναν πράσινο κορμό, το αρσενικό στέλεχος δηλαδή, που καθώς θα μεγαλώσει θα γίνει το λουλούδι που θα γεννήσει τους σπόρους των κρεμμυδιών.
Κρατάμε μερικά αν θέλουμε για σπόρο, ενώ τα υπόλοιπα πρέπει να τον κόψουμε χαμηλά στην βάση αυτόν πράσινο κορμό, ώστε να μην εξελιχθεί σε άνθος γιατί τότε ο βολβός δεν θα μεγαλώσει σχεδόν καθόλου.
Όσο νωρίτερα μάλιστα κόψουμε το αρσενικό στέλεχος τόσο μεγαλύτερο βολβό θα κάνει το κρεμμύδι μας.

Τι χώμα προτιμούν τα κρεμμύδια;
Τα κρεμμύδια προτιμούν χώμα που είναι καλά λιπασμένο και καλά αποστραγγιζόμενο. Στο λακάκι που θα φυτεύσετε το κάθε κρεμμύδι, μπορείτε να προσθέσετε κομπόστ ή άλλο λίπασμα.

Πότισμα κρεμμυδιών
Τα κρεμμύδια χρειάζονται καλό και τακτικό πότισμα.

odigies-gia-spora-kai-fytema-kremmydion

Όταν ξεραθούν εντελώς τα φύλλα των κρεμμυδιών είναι έτοιμα για την συλλογή.
Τότε μόνο μπορούμε να τα ξεχώσουμε και αφού τα αφήσουμε μερικές ημέρες στον ήλιο να αποξεραθούν τα αποθηκεύουμε σε ξερό μέρος.
Ένα μυστικό για να μην καίνε πολύ τα κρεμμύδια μας είναι το συχνό τους πότισμα.
Με λίγα λόγια τα ξερικά κρεμμύδια σε αμμώδη εδάφη που διψάνε θα παρατηρήσουμε ότι καίνε πολύ περισσότερο από τα ποτιστικά κρεμμύδια σε χώμα υγρό με κοπριά.

odigies-gia-spora-kai-fytema-kremmydion

Φυσικά μπορούμε να μαζέψουμε και χλωρά φρέσκα κρεμμυδάκια για την σαλάτα μας.

Μετά την συλλογή τους μπορούμε να τα απολαύσουμε, στην σαλάτα, στην κατσαρόλα ή στο ταψί.
Τα παλιά χρόνια μάλιστα οι άνθρωποι τα έψηναν στην χόβολη τον χειμώνα μαζί με την φλούδα.
Μετά το ψήσιμο αφαιρούμε την φλούδα και το τρώμε ενώ είναι ακόμα ζεστό.
Η γεύση του ψημένου κρεμμυδιού στην χόβολη δεν μπορεί να συγκριθεί, με καμία άλλη συνταγή, και σας συμβουλεύω να το δοκιμάσετε.

Καλή σας επιτυχία.


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του άρθρου μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει αναφορά πως ανήκει στο beeflix με ενεργό ling.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου