Τι πρέπει να κάνουμε αν το μελισσοκομείο μας πληγεί από φωτιά - πλημμύρα
Όλα τα μυστικά για να αποζημειωθήτε!!!
Φίλες και φίλοι οπωσδήποτε οι φυσικές καταστροφές είναι από τους χειρότερους εφιάλτες των μελισσοκόμων.
Κανένας δεν θα ήθελε και πιθανόν και να μην άντεχε ακόμα να δει τα μελίσσια του να πνίγονται ή να καίγονται.
Όμως μέσα στη ζωή είναι όλα.
Κάποτε μπορεί να συμβεί, μεμονωμένα, σε έναν μελισσοκόμο δηλαδή ή και μαζικά, σε πολλούς.
Τότε αρχικά όπως είναι φυσικό χάνεις την Γη κάτω από τα πόδια σου, γνωρίζω από πληγέντες ότι οι πρώτες σκέψεις είναι να τα παρατήσεις και να μην ξανασχοληθείς με το αντικείμενο αφού η θλίψη και η απογοήτευση ως συναισθήματα εναλλάσσονται στο μυαλό σου.
Όμως στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου έτσι.
Ο λαός μας λέει ότι ο καλός ο καπετάνιος στην φουρτούνα φαίνεται, και κάτι ξέρει που το λέει.
Πρέπει να βρεις τις όποιες δυνάμεις σου έχουν απομείνει, να ανασυνταχθείς να διεκδικήσεις αυτά που δικαιούσαι, και τότε να οργανώσεις από την αρχή διδασκόμενος μάλιστα από τα λάθη του παρελθόντος την δουλεία σου.
Αυτό είναι το σωστό.
Το πρώτο που έχουμε να κάνουμε μετά από την καταστροφή είναι να συγκεντρώσουμε και να περιποιηθούμε τα ζωντανά.
Τα μελίσσια μας είναι κομμάτι του εαυτού μας μας πια, πέρασαν δύσκολα, πρέπει να τα μεταφέρουμε έστω κι αν είναι λίγα σε μέρος ασφαλές και να τα τροφοδοτήσουμε γενναία, γιατί αυτό είναι το προζύμι της νέας αρχής που θα κάνουμε και γιατί είναι ζωντανός οργανισμός και το αξίζει.
Αυτό θα πρέπει να είναι η πρώτη γρήγορη κίνηση μας.
Η δεύτερη είναι ο ΕΛΓΑ.
Ο ΕΛΓΑ ιδρύθηκε επί κυβερνήσεως του ακατονόμαστου (όνομα δεν λέω δεν θέλω να μου καεί ο υπολογιστής) για την ασφάλιση της φυτικής και ζωικής παραγωγής και του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου των αγροτικών εκμεταλλεύσεων όσον αφορά ζημίες οφειλόμενες σε φυσικούς κινδύνους.
Πριν τον ΕΛΓΑ αυτόν τον ρόλο τον είχε ο ΟΓΑ.
Παλιότερα όταν κάθε παραγωγός πωλούσε ένα προϊόν στο εμπόριο του παρακρατούνταν 3% υπέρ ΕΛΓΑ και ήταν καλυμμένη η ασφάλιση της παραγωγής του.
Σήμερα έχει αλλάξει αυτό το καθεστώς και κάθε παραγωγός πρέπει να προκαταβάλει τα ασφάλιστρα για το ζωικό ή φυτικό του κεφάλαιο.
Αυτά τα ασφάλιστρα για την μελισσοκομία είναι κάτι παραπάνω από 50 λεπτά το χρόνο για κάθε μελίσσι.
Έτσι λοιπόν κάθε μελισσοκόμος υποχρεούται να ασφαλίζει τα μελίσσια του κάθε χρόνο και το κόστος είναι μικρο, νομίζω κάθε άνοιξη είναι οι δηλώσεις ασφάλισης.
Δεν δικαιούνται αποζημίωσης μελίσσια που δεν είναι ασφαλισμένα στον ΕΛΓΑ.Στην περίπτωση καταστροφής είναι πάρα πολύ δύσκολο τα μελίσσια να ασφαλιστούν μετά την καταστροφή, κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μόνο με πολιτική απόφαση κατ εξαίρεση.
Στον ΕΛΓΑ δηλώνονται όσα μελίσσια φαίνονται στο μελισσοκομικό βιβλιάριο.
Όταν μας βρει η καταστροφή θα έρθει ένας γεωπόνος να κάνει καταμέτρηση και εκτίμηση της ζημιάς.
Για να τύχετε αποζημιώσεως όμως πρέπει η καταστροφή να είναι φυσική, πχ πλημμύρα, φωτιά από φυσικά αίτια όπως και κάποιες ασθένειες Αμερικάνικη Σήψη, Νοζεμίαση ή και επίθεση από αρκούδα.
Δεν δικαιούστε αποζημίωση αν τα μελίσσια ήταν σε κοίτη ποταμού και πνίγηκαν, ή αν κάηκαν από φωτιά που προήλθε από εμπρησμό, εκτός και αν η πολιτική ηγεσία δώσει εντολή για εξαίρεση.Αυτό στην περίπτωση μεγάλης φωτιάς συνήθως γίνεται και ο κόσμος αποζημιώνεται κανονικά εφόσον τα μελίσσια είναι δηλωμένα στον ΕΛΓΑ.
Εννοείται όμως ότι δεν έχουμε μελίσσια μέσα στα ποτάμια.
Αν πλημμυρίσει ένα ποτάμι, ή φουσκώσει ένα ρέμα κτλ και παρασύρει τα μελίσσια που έχουμε σε διπλανά χωράφια τότε δικαιούμαστε αποζημίωση που κυμαίνεται από 35 έως 100 ευρώ ανά μελίσσι.
Η διακύμανση αυτή οφείλετε στην καταστροφή.
Αν χαθεί μόνο το σμήνος τότε είναι 35 τα ευρώ, ενώ αν χαθεί μαζί με την κυψέλη και τις κηρηθρες τότε αγγίζει τα 100 ευρώ.
Επειδή είμαι από μικρο παιδί σε αυτά και έχω υποστεί αμέτρητες καταστροφές και σε ζωικό και σε φυτικό κεφάλαιο, και έχουμε φάει τα μουστάκια μας αρκετές φορές με τον ΕΛΓΑ θα σας πως μερικά μυστικά.
Πολλούς υπαλλήλους έχει ο ΕΛΓΑ, και οι περισσότεροι είναι σκεπάρνια του Δημοτικού που προσελήφθησαν με ρουσφέτια από την πίσω πόρτα.
Γι αυτό τους βλέπεις τώρα που έσφιξαν τα πράγματα να τρέχουν στα νυχτερινά να πάρουν το απολυτήριο γιατί κινδυνεύει η θεσούλα τους.
Τα σκεπάρνια αυτά όμως μπορεί να μην σας κατατοπίσουν σωστά.
Ο δε γεωπόνος που θα έρθει θα προσπαθήσει να βγάλει όσο το δυνατόν μικρότερη εκτίμηση και ζημία.
Αυτή είναι πάγια τακτική.
Στην περίπτωση αυτή όποιος έχει και κανέναν γνωστό ας τον χρησιμοποιήσει, βοηθάει πολύ.
Όποιος δεν έχει πρέπει να είναι ιδιαιτέρως αυστηρός με τον γεωπόνο και να του επιστήσει την προσοχή να κάνει σωστή εκτίμηση ειδάλλως θα γίνει ένσταση ή και ότι άλλο χρειαστεί.
Θα πρέπει να εξηγήσουμε ότι ακόμα κι αν οι κυψέλες είναι εκεί και δεν τις πήρε το ποτάμι, πως οι κηρηθρες θα λιωθούν και τα πλαίσια θα αντικατασταθούν και πόσο αυτά κοστίζουν.
Ο γεωπόνος γενικά θα είναι λιγομίλητος και δεν επιτρέπεται να σας πει τι πόρισμα έβγαλε εκείνη την στιγμή.
Αυτό θα το μάθετε περίπου μετά από τρεις μήνες.
Λέω ότι θα είναι λιγομίλητος γιατί τέτοια εντολή έχουν, να μην λένε πολλά και να βγάζουν μικρή ζημιά για να πληρώνει λίγα ο ΕΛΓΑ.
Αν δεν είστε ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα μπορείτε να υποβάλετε ένσταση και τότε οπωσδήποτε θα έχετε μεγαλύτερο ποσοστό ζημίας.
Ο χρόνος πληρωμής της ζημίας.Δυστυχώς ενώ οι αγρότες αποζημιώνονται μετά από 6 έως 10 μήνες από την καταστροφή, στην περίπτωση της μελισσοκομίας μπορεί αυτό να πάρει και χρόνια.Δεν υπάρχει ικανοποιητική εξήγηση γιατί συμβαίνει αυτό, ακούγεται ότι εμάς μας αποζημιώνουν μόνο όταν βρεθούν πλεονάζον χρήματα στον οργανισμό.
Σε περίπτωση που κάνετε ένσταση.Επειδή η ζημία πλέον δεν φαίνεται αφού θα έχουν μαζευτεί όπως είναι φυσικό τα πνιγμένα ή καμμένα μελίσσια θα γίνει διάλογος με τον μελισσοκόμο και τους νέους γεωπόνους που θα έρθουν και θα είναι πιο συζητήσιμοι.
Αυτοί θα είναι δυο ή τρεις και υποχρεωτικά δεν θα είναι μαζί τους ο πρώτος που έκανε την εκτίμηση αρχικά.
Στον διάλογο εξηγούμε για ποιο λόγο κάναμε ένσταση και λέμε τι είναι αυτό που ζητάμε και που έγινε λάθος την πρώτη φορά.
Το όλο θέμα και η όλη κατάσταση των καταστροφών είναι πολύ σοβαρή υπόθεση.
Σε δική μου περίπτωση σε ζημιά φυτικού κεφαλαίου, συγκεκριμένα σε ελιές, έφτασα στο κτήμα και η γεωπόνος έφευγε ήδη και με διαβεβαίωσε ότι είδε την ζημιά.
Όταν ήρθαν τα αποτελέσματα όμως έφριξα όταν είδα ότι η εκτίμηση που έκανε ήταν (0) ΜΗΔΕΝ.
Τότε έκανα έγγραφη διαμαρτυρία στον ΕΛΓΑ, και στον εισαγγελέα όμως καλού κακού όπως και ένσταση.
Στην ένσταση μου δικαιώθηκα, αλλά και ο εισαγγελέας κίνησε αυτεπάγγελτη διαδικασία θεωρώντας ποινικό αδίκημα την περίπτωση της γεωπόνου.
Είχε κάνει το λάθος να γράψει στο πόρισμα ότι βρήκε 300 δέντρα στο κτήμα όταν στο δικό μου υπάρχουν μόνο 250.
Φυσικά προσπάθησε να κάνει τον ΕΛΓΑ να γλιτώσει μια αποζημίωση ακόμα.
Τελικά δικαιώθηκα μα η αποζημίωση που πήρα ήταν μόλις 300 ευρώ, ίσα ίσα δηλαδή για να υπάρξει το άλλοθι της αποκατάστασης.
Τα λέω αυτά όλα για να δώσετε την πρέπουσα σημασία στην εκτίμηση, στο πόρισμα που θα βγάλει μέχρι και στον αριθμό των μελισσιών και για να ξέρετε τα δικαιώματα που έχετε.
Νομίζω ότι το κάλυψα το θέμα και λογικά δεν θα έχετε απορίες.
Αυτά ισχύουν προς το παρόν με τον ΕΛΓΑ και την μελισσοκομία, αν και σύντομα μαθαίνω ότι έρχονται αλλαγές.
Για αυτές θα μιλήσουμε στην ώρα τους!
Μέχρι τότε, καλό κουράγιο, υπομονή και δύναμη να έχετε!!!
MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του άρθρου μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει αναφορά πως ανήκει στον Melissocosmos με ενεργό ling...
google.com, pub-6072949510437281, DIRECT, f08c47fec0942fa0κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο για περισσότερα
http://dlvr.it/StGWBh
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου